Brzoskwinia Inka

Odmiana brzoskwini Inka pochodzi z Polski. Przeznaczona jest głównie jako owoce deserowe. Ale jest także wykorzystywana w przetwórstwie, jako produkt do przygotowania kompotów i dżemów. Nadaje się także deserów i ciast. Zastosowanie mają także pestki brzoskwini Inka, które wykorzystuje się w produkcji olejków do masażu.
Okres kwitnienia przypada na kwiecień. Roślina ta dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec sierpnia. Owoce tej odmiany są bardzo duże, ich waga wynosi około 100 - 160 g. Mają kształt owalny. Skórka jest koloru ciemno-żółtego. Miąższ łatwo odchodzi od pestki, jest słodki i lekko kwaskowaty. Ma kolor żółto-kremowy. Jest bardzo soczysty. Pestki tej odmiany brzoskwini są duże.
Odmiana ta ma wysoką tolerancję na mróz, jest mrozoodporna. Jedynie pąki kwiatów średnio znoszą wiosenne przymrozki.
Nie potrzebuje posadzenia w pobliżu innych odmian brzoskwini, ponieważ jest samopłodna.