Czereśnia Sylvia

Czereśnia “Sylvia” powstała w wyniku skrzyżowania dwóch odmian czereśni - “Sam” oraz “Van”. Pochodzi ona z Kanady.
Jej owoce są jędrne, słodkie oraz twarde. Znajdują się w grupie tzw. chrząstek. Zarówno miąższ, jak i skórka mają kolor ciemnoczerwony. Średnia waga owocu to około 8 - 10g. Ich kształt jest sercowaty oraz szeroki, a pestek jajowaty.
Owoce czereśni “Sylvia” dojrzewają w połowie lipca. Rzadko ulegają pękaniu, dzięki czemu mogą być stosunkowo długo przechowywane.
W Polsce w zasadzie od niedawna znajduje się na rynku, ale jest coraz bardziej rozpowszechniana i doceniana wśród sadowników. Jest odporna na choroby i na mróz.
Do zapylenia stosuje się odmiany “Rainier” oraz “Sam”, zatem dobre praktyki szkółkarstwa zalecają aby zasadzać je w niedalekiej odległości od “Sylvii”.