Czereśnia Vega

Czereśnia “Vega” powstała ze skrzyżowania odmiany “Victor” oraz “Bing”. Jest dość często uprawiana w Polsce. Pochodzi z Kanady.
Owoce tej odmiany mają skłonność do pękania. Ich waga wynosi około 7,5 - 9 g. Mają one kształt sercowaty. Skórka ma kolor żółty, a na jej obszarze pojawia się rumieniec w odcieniu karminu. Miąższ jest twardy i soczysty oraz ma barwę jasnożółtą. Kształt pestki jest zbliżony do owalu.
Już po dwóch latach od posadzenia powinny pojawić się owoce. Zazwyczaj są już dojrzałe początkiem lipca, a czasem nawet pod koniec czerwca.
Uważa się, że czereśnia “Vega” jest odporna na mróz oraz na niektóre choroby. Celem zabezpieczenia przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych to drzewko owocowe wymaga oprysków raz lub dwa razy w ciągu roku. Jeśli planowany jest jednorazowy zabieg, należy go wykonać pod koniec kwietnia. W drugim przypadku zaleca się na początku i w pełni kwietnia.
Do zapylania stosuje się odmiany: “Hedelfińską” oraz “Karesovą”, które zaleca się zasadzać w tej samej szkółce, nieopodal “Vegi”.