Czereśnie

Czereśnie z Zasowa na PodkarpaciuCzereśnie to owoce jadalne wiśni ptasiej. Drzewka te wydają owoce, które mają kulisty kształt, a w jego wnętrzu znajduje się pestka. W zależności od odmiany różnią się wielkością. Mogą być bardzo duże, duże lub średnie. Również kolor jest cechą charakterystyczną. M.in. owoce mogą być żółte, czerwone, ciemnoczerwone lub bordowe, a nawet wpadające w czerń. Według jednego z podziałów owoce czereśni nazywane są: „sercówkami” lub “chrząstkami”.

W przypadku wczesnej odmiany roślina ta gotowa jest do zbioru już w czerwcu, natomiast tej później końcem lipca. Po zerwaniu należy pamiętać, że można je przechowywać bardzo krótko, ponieważ później nie nadają się do spożycia.

Owoce tych drzewek owocowych wykorzystywane są w przetwórstwie, a także nadają się do bezpośredniego spożycia od razu po zerwaniu. Czereśnie wykorzystywane są do produkcji deserów oraz ciast. Również są składnikiem dżemów i syropów. Stosuje się je także jako dodatek do mięs oraz pasztetów.