Grusza Konferencja

Grusza “Konferencja” jest odmianą jesienną. Jej kraj pochodzenia to Anglia. Rozpowszechnienie w Polsce nastąpiło w latach 70., do czego przyczyniło się kilka obiektów uprawiających szkółkarstwo. Obecnie stanowi jedną z najczęściej wybieranych odmian, które dominują w Unii Europejskiej.

Owoce zawiązują się głównie na krótkopędach. Gruszki są duże lub średniej wielkości. Natomiast ich kształt jest stożkowaty lub wrzecionowaty. Skórka owocu początkowo ma odcień koloru zielonego, następnie żółtego wraz z ordzawieniem o brązowym zabarwieniu. Miąższ owocu jest słodki i delikatny, ma barwę łososiowo-żółtą. Owoce gruszy “Konferencja” często stosowane są do produkcji jogurtów. Nadają się przede wszystkim do bezpośredniego spożycia.

Roślina ta zaczyna owocować już w 2. lub w 3. roku od zakupu i po jej posadzeniu. Coroczne zbiory są bardzo obfite.

Grusza “Konferencja” jest średnio odporna na mróz. Natomiast ma wysoką odporność na parcha gruszy. Owoce przechowywane w zwykłej chłodni są w stanie przetrzymać do lutego.

Osoby pracujące w szkółkach bardzo często polecają tę odmianę kupującym, zarówno indywidualnym klientom jak również osobom zajmującym się przemysłem sadowniczym. Odmiana ta obok “Faworytki” i “Lukasówki” jest jedną z najpopularniejszych.

Zalecane jest posadzenie w pobliżu odmian grusz, które w tym samym okresie kwitną. W tym celu można wybrać: “Bera Hardy”, “Williamsa”, “Bonkretę”, “Komisówkę”, “Faworytkę” lub “Paryżankę”.