Grusza Lukasówka

Grusza “Lukasówka” z gatunku “Pyrus communis L.” należy do odmiany zimowej. Pochodzi z Francji.

Owoce są średniej lub dużej wielkości. Zazwyczaj mają kształt tępo stożkowaty lub jajowaty. W trakcie dojrzewania barwa skórki owocu jest zielona, a następnie słomkowożółta. Czasem pojawia się rumieniec, natomiast nie ma ordzawienia. Gruba i krótka jest natomiast szypułka. Jeśli chodzi o smak owoców gruszy “Lukasówka”, to zależy on od stanowiska na którym była ona uprawiana. Miąższ jest biały, słodko-winny oraz smaczny. Jest to odmiana grusz deserowych. Można z nich także wykonać susz lub przetwory.

To drzewko owocowe zaczyna obradzać najczęściej po 3 - 5 lat od momentu posadzenia. Owocuje na długopędach i krótkopędach.

Sugerowana jest do uprawy w sadach towarowych, natomiast pracownicy szkółek odradzają wybór tej odmiany dla osób zajmujących się amatorsko uprawą tej rośliny z uwagi na średnią odporność na mróz i niskie temperatury oraz średnio wytrzymałą na zarazę ogniową. Owoce mogą być przechowywane w zwykłej chłodni do końca marca. W ostatnich latach obok “Faworytki” i “Konferencji” jest jedną z najczęściej produkowanych w szkółkach.

Roślina ta jest słabym zapylaczem, dlatego wymaga obecności w pobliżu innego drzewka owocowego. Warto posadzić w pobliskim sąsiedztwie gruszę: “Bera Hardy”, “Komisówkę”, “Konferencja”, “Faworytkę” lub “Bonkreta Williamsa”.