Jabłoń Idared

Jabłoń “Idared” należy do gatunku “Malus domestica ‘Idared’”. Jest odmianą jabłoni domowej, która pochodzi z USA. Uznawana jest za jedną z najczęściej wybieranych przez polskich sadowników.

Gałęzie jabłoni “Idared” zwisają do dołu. Mają one średnią wielkość, przy kielichu i szypułce są lekko spłaszczone. Kolor tych owoców jest jasnożółty, gdzieniegdzie widoczne jest zielone zabarwienie. Są soczyste oraz mają lekko kwaśny smak. Owoce tej odmiany nadają się do ciast oraz do produkcji soków.

Zazwyczaj plony pojawiają się do 3 lat od momentu posadzenia. Drzewko zakwita w kwietniu lub początkiem maja, natomiast owoce gotowe są do zbioru w październiku. Tzw. dojrzałość konsumpcyjna następuje w styczniu. Należy dodać, że ten rodzaj jabłek jest jednym z najczęściej eksportowanych do krajów Europy Zachodniej. Posiadają one stosunkowo wysoką zdolność przechowalniczą.

Odmiana ta jest wrażliwa na przymrozki i niskie temperatury w zimie. Jest mało odporna na mączniaka. Jabłoń “Idared” jest raczej wrażliwa na chorobę wywołaną przez grzyby tzw. parch jabłoni, jak również na możliwość wystąpienia zarazy ogniowej lub raka drzew owocowych. Drzewka jabłoni Idared nie są zalecane do uprawy amatorskiej z uwagi na potrzebę intensywnej ochrony przy użyciu środków chemicznych. Natomiast polecana jest do uprawy przez sadowników.

W zasadzie odmiana ta nie potrzebuje zapylaczy ponieważ jest samopłodna, ale jeśli zależy nam na dużych zbiorach to warto posadzić w szkółce jeszcze inne odmiany takie jak: “Oliwka Żółta”, “Lobo”, “Melrose”, “Gloster”, “Paulared” lub “Empire”.