Jabłoń Szampion

Jabłoń domowa “Szampion” pochodzi z gatunku “Malus domestica Borkh”. Jest ona odmianą jesienną, która pochodzi z Czech. Powstała z “Koksy Pomarańczowej” oraz “Golden Delicious”.

Owoce, które wydaje jabłoń “Szampion” są kulisto-stożkowate, o średniej lub dużej wielkości. Ich barwa ma odcień żółto-zielony, a na nim znajdują się rumieńce o barwie koralowo-czerwonej. Jabłka pochodzące z odmiany tych drzewek są słodkie, a zarazem delikatnie kwaskowate. Poza tym ich miąższ jest soczysty. Jej owoce wykorzystywane są w przetwórstwie. Jabłka nadają się także do bezpośredniego spożycia.

Drzewko zaczyna owocować po dwóch latach od zasadzenia. Plony są obfite. Dojrzałość konsumpcyjną owoce jabłoni “Szampion” osiągają w październiku.

Jeśli chodzi o przechowywanie, to nawet do końca kwietnia jabłka mogą pozostawać w chłodni z atmosferą kontrolowaną. Odmiana tych drzewek owocowych jest wrażliwa na niskie temperatury i na mróz oraz jest średnio wrażliwa na zarazę ogniową. Mało wrażliwa jest natomiast na mączniaka i parcha. W ostatnich latach jest to jedna z najczęściej sadzonych przez polskich sadowników odmian jabłoni. Ogromne zainteresowanie sprawia, że jest łatwo dostępna w szkółkach.

Odmiana ta nie jest samopylna. Dlatego w pobliżu warto posadzić następujące odmiany: “Antonówka Zwykła”, “Delikates”, “Idared”, “Cortland”, “James Grieve”, “Spartan”, “Mcintosh”, “Priam” lub “Spartan”.