Śliwa Węgierka Zwykła

Odmiana śliwy Węgierki Zwykłej - jak sama nazwa wskazuje - do Polski została sprowadzona z Węgier. Znana jest już od XVII wieku. Ten rodzaj śliw jest dobrą odmianą deserową. Również nadaje się do produkcji marmolad, dżemów oraz do ciast. Można ją sadzić w przydomowych sadach i ogródkach działkowych.

Owoce śliwki węgierki są średniej wielkości, ich waga to około 25 - 30 gramów. Mają kształt jajowaty. Okres dojrzewania przypada na drugą połowę września i październik. Kolor skórki ma odcień brązowo-fioletowy, natomiast miąższu żółty, złoto-żółty lub zielono-żółty.

Odmiana ta jest samopylna. Stanowi także bardzo dobry zapylacz dla innych odmian.

Węgierka Zwykła jest raczej odporna na przymrozki i mrozy, a także na brunatną zgniliznę drzew pestkowych.