Morela

Morela z ZasowaMorela (łac. Armeniaca Scop) należy do rodzaju roślin z rodziny różowatych. W literaturze bardzo często morela klasyfikowana jest w rodzaju Prunus (śliwa). Przedsiębiorstwa zajmujące się szkółkarstwem często i chętnie wprowadzają je do swojej oferty ze względu na popularność moreli w Polsce.

Jedną z najbardziej znanych odmian jest morela zwyczajna lub pospolita (łac. Prunus Armeniaca). Odmiana ta występuje w Polsce, a pochodzi z Azji. To drzewo osiąga rozmiary do 8 metrów. Jej liście mają jajowaty kształt. Natomiast owoce są nieco spłaszczone, zaokrąglone i osiągają masę od 30 do 70 gramów. W ich wnętrzu znajduje się pestka. Innym znanym gatunkiem jest morela syberyjska (łac. Armeniaca sibirica).

Owoce tego drzewka dzięki temu, że są słodkie i miękkie nadają się do bezpośredniego spożycia. Są również wykorzystywane są w przetwórstwie. Innym sposobem ich wykorzystania jest ich zasuszenie. Taką formę owocu często spotykamy np. w płatkach owsianych typu musli lub w mieszankach bakaliowych.